Personlig horoskop – kr 199

Les mer

Kjærlighets-horoskop kr 149

Les mer

Stjernetegn

Den kvinnelige Skytten

Taylor Swift

Hun kommer ikke alltid til å si det du ønsker å høre. Mesteparten av tiden kommer hun til å stryke deg mot hårene med de merkelige uttalelsene og de pinlige spørsmålene. Men nå og da vil hun si noe så spesielt og fantastisk det vil gi deg lyst til å synge.

Her er et eksempel. Se for deg at dere sitter på en kafé. Du har akkurat tatt mot til deg til å fortelle henne at du elsker henne, men før du rekker å si det, ser hun på deg med store og uskyldige, blå øyne – eller med direkte og stødige, brune – og spør nysgjerrig: «Hvordan føles å være så lav? Blir du usikker av det?» Og mens du svelger og tappert og prøver å komme deg over det, vil hun legge til: «Ikke bry seg om det. Mange menn har vært små. Slik som Napoleon. Og Tom Cruise.» Det gjør nesten vondt verre, men før du får sjansen til å reise deg og gå, mens du tenker at ingen kvinne noensinne har vært så frekk, og at du ikke fortjener så uhøflig opptreden mer, vil hun si drømmende: «Jeg hater menn som ser ut som flaggstenger. Du er perfekt. Jeg la merke til det da vi gikk hit i kveld – vi passer perfekt sammen.»

Sett deg ned igjen, for du vil bli. Lenge. En vennlig, ærlig skyttepike har nettopp tvinnet seg rundt hjertet ditt med sin egen, særegne sjarm. Hun vil alltid være litt frittalende, fordi hun ser verden slik den er, selv når hun har på seg de latterlige, rosenrøde brillglassene. Du må innrømme at det er litt av et talent. Det er ikke alle som kan anvende klar, fornuftlig logikk i enhver situasjon og samtidig beholde den gode egenskapen det er å tro at ting alltid vil bli bedre, eller alternativt å bestemme seg for å akseptere tingenes tilstand.

Kvinnelige Skytter er store optimister. Det vil svi litt når hun forteller deg at hun skulle ønske du tjente mer penger, men så vil hun legge til: «På den annen side kan for mye penger gjør folk egoistiske. Kanskje det er bra at du er fattig.» Riktignok er det en slags omvendt optimisme, men du blir vant til det. Denne jenta kommer aldri til å lyve for deg. Noen ganger ønsker du kanskje at hun ville gjøre det. Dersom du spør henne hva hun gjør de kveldene du ikke tilbringer med henne, vil du få en detaljert, helt ærlig rapport om mailene hun skriver til den kjekke traineen hun møtte i fjor sommer på ferie og hvor mange forespørsler om dater hun avviser. Hun kan også finne på å fortelle om sine problemer med søvnløshet når hun ligger våken om natten og lurer på om det hun føler for deg kanskje er vennskap og ikke kjærlighet. Du kan føle for å rope til henne: «Herregud, kan du ikke pynte litt på sannheten iblant? En mann har da sin stolthet.» Ikke kjeft for mye. Du vil fornærme henne, og hun er ikke akkurat uantennelig selv. Kvinnelige Skytter er kjent for å få noen ganske heftige raserianfall.

Hun bor sannsynligvis alene. Kvinnelige Skytter er svært selvstendige, og begge kjønn har en merkelig avstand til familien. Kanskje er det fordi de reiser så mye, de er ikke hjemom ofte nok til å bli ordentlig kjent med sine familier. Selv om de bare drar på kino og venninnebesøk, er de på farten. Jeg ønsker ikke å skremme deg, men jeg kjente en gang en kvinnelig Skytte som forstod så lite om hva som går an i familieforhold at hun inviterte en avvist eks med på bryllupsreisen sammen med sin nye mann. Stakkaren så så ensom ut. Han sa han ville betale for det selv. Hvorfor ser sånn på henne? Har hun gjort noe galt?

Det er en ting du må lære deg med én gang, ellers vil forholdet aldri ta av. Når du vil ha henne til å gjøre noe, be henne. Ikke kommandér henne. Den hulemannteknikken forsvant med Tarzan og Jane etter hennes syn. Hun nyter å bli passet på, men hun ønsker ikke å bli beordret rundt. Ikke engang moren kommer unna med det. Hvem er du som tror du skal få bedre vilkår enn moren hennes? Hun kan ha en mor født i Væren, og hvis en av Mars’ kvinner ikke kan sjefe rundt med henne, er det ingen mann på jorden som kommer til å gjøre det. Men det er en underlig side ved personligheten hennes. Selv om hun misliker å bli herset med, spesielt offentlig, hvis hun tester deg for fasthet, være fast. Jupiters kvinner tåler ikke svake, konturløse menn. Hvis hun blir for vidløftig og den skarpe tungen blir for sarkastisk, eller hun truer med å gjøre noe som virkelig gjør deg forbannet, gi henne en smakebit av Tarzan. Akkurat nok til å holde henne på plass. Slik som: «Hvis du gjør det, kommer jeg til å ta livet av deg.» Hun kan bli overraskende spak hvis hun tror du mener det. En kvinnelig Skytte har ingen planer om å gi opp sin selvstendighet for noen mann, men hun liker å vite at du tenker på henne som kvinne.

Hun kan forvirre deg, men det er ingenting mot hva hun gjør mot seg selv. Mang en kvinnelig Skytte blande sammen vennskap og kjærlighet. Hvis du er av den gammeldagse typen som foretrekker at dine kvinner er unnvikende og spake, bør du bedre se etter en annen golfpartner. Denne unge damen rett frem og liketil overfor menn, og hun kommer ikke til å forstille seg med «gjett hva jeg føler» eller «gjett hva jeg tenker». Hva hun føler og mener er identisk med hvordan hun oppfører seg og hva hun sier. Hennes frittalenhet fører naturlig nok til misforståelser og en god del opphetede kamper, for ikke å si såre følelser, men det knuser ikke hennes ånd. Jupiters stolthet kommer til overflaten og redder henne i en krise, slik at hun greier å fremstille hjertesorgen som en festlig historie. Innvendig gråter hun kanskje, men hun vil formulere seg så festlig når hun svarer på spørsmål om bruddet fra venner at de vil anta det hele var en harmløs flørt fra hennes side. Lite vil de gjette hvordan hun gråter hodeputen søkkvåt hver kveld, mens hun lurer på hva hun kan ha sagt for å ødelegge alt. Det kan ha vært da hun fortalte ham at han ikke kunne komme innom da han ringte fra mobilen utenfor ved midnatt – fordi hun var «opptatt med å snakke med en mann som hadde noen problemer.» Egentlig var mannen hennes svoger, men med Skyttens eiendommelige evne til å utelate poenget fra historien, unnlot hun å nevne det. Hvorfor skulle hun måtte forklare seg? (Alle Skytter fremviser en rasende, rettferdige vrede når det blir reist spørsmål ved deres integritet.) Eller det kan ha vært da han spurte henne om hun hadde noe imot at han tok med seg lillesøsteren på kino, og hun utbrøt: «Jøss, jeg håper ikke det betyr at hun kommer til å henge rundt oss hele tiden når vi gifter oss. » Hun kan ha likt lillesøsteren godt, men Skyttens naturlige frykt for å bli kvalt av svigerfamilien trigget det tankeløse og likefremme utsagnet. Nå savner hun lillesøsteren like mye som mannen, men det er for sent å forklare hva hun mente. Dessuten ville ingen forstå henne.

Slike hindringer er umulige for henne å overkomme på tross av alle hennes logiske tankeprosesser, og vil ofte lede Jupiters jenter inn i et romantisk ørkenlandskap, hvor hun ikke vet hvor det kanskje kan oppstå en flamme eller hvorfor og bli redd for å bli brent når det skjer. Da vil hun virke for kald og være ute av stand til å ta noen på alvor, minst av alt seg selv. Hun vil flørte åpenlyst, men uten noen intensjon om noe langvarig, og få et rykte som en kald og hjerteløs kvinne. Et ildtegn er aldri kaldt eller hjerteløst, men så er det en rekke astrologisk uvitende menn der ute som ikke vet det. Dersom en slik tilstand skulle føre til at hun forblir ugift, vil hun absolutt ikke bli en tørr og bitter gammel jomfru. Hun vil fortsatt leke med livet og ha masse moro. Hun vil ha et dusin interesser til å erstatte mannen og kose seg med hver eneste en av dem.Men du er selvfølgelig ikke interessert i en gammeljomfru født i Skytten. Du har tenkt å få deg en kone født i Skytten en dag. (I det minste håper jeg du har ærlige hensikter. Denne stakkars jenta har nok problemer uten at du går inn for å forføre henne.) La oss slutte å dvele ved promiskuitet og heller tenke på ekteskap. I likehet med den mannlige Skytten, er hun litt skvetten i forhold til ekteskap. Du må finne noe lyst, fargerikt agn å lokke med for å holde henne fast (i ekteskapet, altså). Hun er uforpliktende og ukonvensjonell i forhold til menn. Siden hun anser seg selv en likeverdig, kan hun godt kopiere både væremåten og skjorten din. Hvis hun i tillegg liker sport og friluftsliv, slik mange kvinnelige Skytter gjør, kan du få problemer med å skille henne fra guttene. Men hun er ikke gutt. For eksempel ser skjorten din annerledes ut på henne. Ikke at Jupiters kvinner er offensivt maskuline av natur. De kan være de mykeste og mest feminine kvinner du noen gang ga en klem. Det er bare det at hun henger med så mange menn at du blir vant til å se henne blant dem – overalt unntatt i badstua eller i garderoben. Siden hun er så samvittighetsfull og ærlig, kan hun være litt uforsiktig med ryktet sitt og forakte det hykleriet som kreves av samfunnet. Hvis du spørre henne om det, vil hun være rett frem. Hun vil sannsynligvis si at det å komme hjem rundt midnatt ikke innebærer promiskuitet mer enn det å komme hjem til middag indikerer uskyld. Hun vet moralen hennes er uklanderlig, og det er alt som teller. Naturligvis tar hun helt, fullstendig feil. Hva andre tenker betyr veldig mye for ryktet til en kvinne. Men prøv å forstå hennes holdning. Ikke tro at hun er billig bare fordi hun ler av noen vitser, vanligvis uten den ringeste anelse om hva de handler om (dobbeltbetydning går ofte Skytten hus forbi). Hva så om hun er våken for å se soloppgangen fra Ekebergrestauraten (eller fra toppen av siloen hvis dere bor på landet) – det betyr ikke at hun er den gærneste jenta i byen.

Sannheten er at hun er et tillitsfullt barn på bunnen. Hennes syn er så naivt at det gjør henne sårbar overfor ulver, svindlere og bedragere (men merkelig nok ikke på andre områder, bare i romantikken). Glem hvor intelligent hun argumenterer og hvor slående logisk hun kan være. Alt det som ikke har noe med hjertet hennes å gjøre. Det er ikke hjernen hennes vi diskuterer her. Det er skarp og intelligent og godt i stand til å ta vare på seg selv i en nødsituasjon. Men hjertet hennes er forsvarsløst. Det faller og blir knust ganske ofte.

Og dét er en annen sak. Hun er litt klønete av seg. Iblant når ei jente født i Skytten strener nedover gata som en fullblodshest, vil du synes hun er den mest grasiøse kvinnen du noen gang har sett, inntil hun snubler i en sprekk i fortauet og klumsete griper fruktkassen for å beholde balansen og dermed velter to kasser med appelsiner. Eieren kan banne litt, men han trekker snart på skuldrene, ber henne glemme det og gir henne noen druer. Skyttens lyse natur kan smelte selv de hardeste hjerter. Nå og da vil denne jenta minne deg om en klønete hundevalp, som logrer imøtekommende med halen og tråkker deg på tærne. Men slike imøtekommende valper får masse folk til å elske seg og gi dem mat. Riktignok er hunder litt billigere å fôre. Den typiske jupiterjenta har en stor appetitt. Hun liker god mat og vin, fine klær, og når hun reiser, liker hun å dra på første klasse. Skytter er ekstravagante av natur (med mindre månen er i Steinbukken eller de har en ascendant i Jomfruen). Penger for pengenes skyld interesserer dem ikke, og det krever ganske mye trening å lære de fleste av dem betydningen av en hundrelapp. Sjekk hennes ascendant nøye før du låne henne kredittkortet ditt.

Din kvinnelige Skytte kan befinne seg i underholdningsbransjen, for mange av dem trekkes mot rampelyset. I så fall bør du begynne på riktig fot ved å forvente at karrieren hennes kommer først, inntil hun blir lei. Den liflige lyden av applaus og spenningen ved ekstranummer lyder bedre i ørene hennes enn alle de romantiske setninger du kan trylle frem. Aldri tving henne til å velge mellom å tilfredsstille deg og det å kunne tilfredsstille en hel folkemengde på en gang med den strålende personligheten. Etter en stund hun vil få avsmak for hykleriet og den kunstig glamouren som finnes overalt rundt henne i underholdningsbransjen, og hun vil komme løpende hjem for å prøve hjemmelivet med noen som er ekte. Deg. Noen som synes at ærlighet er vakkert og bedrageri er stygt. Deg igjen. Det å gi opp karrieren vil ikke fjerne vingene fra føttene hennes alltid. De ble festet der ved fødselen. Reiselysten vil alltid være under overflaten for å gi henne et tilfelle av rastløshet. Dra på ferie med henne når du kan, eller la henne ta karusellen på egen hånd og stol på henne. Hun elsker deg, ikke de klovnene og gjøglerne hun liker å fordrive tiden med.

På grunn av hennes avslappede holdning til romantikk og skyhet overfor ekteskapet, kan du tro at hun mangler i følelser. Du tar skammelig feil. Hun vil gråte strie strømmer av tårer når hun ser triste filmer og lese poesi med våte øyne. Hun tok antagelig vare på hver melding du noen gang skrev til henne, tørket blomstene du kjøpte til henne i regnet og billetten fra konserten der hun traff deg.

Når det gjelder hennes husmoregenskaper, fatt mot. Og vær tålmodig. Kvinnelige Skytter kjeder seg estremt når de må tørke støv og dra over gulvet. Ikke før hun har redd opp en seng, så er den rotete igjen. Jøss, man skulle tro den forbaskede tingen ville holde seg oppredd i et par dager i hvert fall, det var så kjedelig å folde lakenet under madrassen. Hun vil hate det hele med intens lidenskap. Men når hun får sitt eget hjem, vil hun antagelig svelge avsmaken. Hun vil foretrekke at dere skaffer en vaskedame hvis dere overhodet kan få råd. Hvis ikke, vil hun innbitt holde det skinnende. Hennes mor vil aldri tro det. At det slurvete barn skulle polere et salongbord? Umulig. Stolthet og den evige logikken til Skytten gjør det. Hun trenger å være omgitt av skjønnhet og renslighet for å være tro mot seg selv. Hun skjønner etter hvert at hvis ikke hun drar over gulvet, vil ingen andre gjøre det. Hvis omstendighetene i barndommen tvang henne til å gjøre mye husarbeid, kan hun gjøre opprør i starten, men hun vil til slutt analysere seg frem til at det er ok og slå seg til ro med å støvsuge med et minimum av harme.

Og matlagingen hennes? Umulig å forutsi. Kanskje det er best dere går ut for å spise i helgene. Hvis hun klarer å lage anstendige måltider hele uken, kan du ikke forvente at hun skal  gjøre det perfekt i helgene også. De fleste kvinnelige Skytter er ikke akkurat overivrige på kjøkkenet (med mindre de har en ascendant i Tyren, Krepsen eller Steinbukken). Men hun kan stelle i stand en dødsgod, fancy dessert når hun prøver å muntre deg opp. Hennes egne humørsvingninger kan være skremmende, men de er sjeldne og varer så kort at du knapt legger merke til dem. Når hun virkelig er såret, kan tungen være bittert sarkastisk. Men hun glemmer hva hun sa nesten før hun har sagt det, og hun vil ikke forstå hvorfor du skulle ønske å dvele ved det. Dette er ikke kvinnen for en grublende, melankolsk mann. Tungsinn og pessimisme kan faktisk gjøre henne fysisk syk.

Barna hennes vil trolig elske henne. Hun kommer til å være kompisen deres og ha det kjempegøy med å leke med dem. Så fort hun har kommet over den første frykten for ansvar, vil hun takle bleieskift og kveldsbad som en våken, effektiv sykepleier. Nesten alt hun gjør, gjør hun godt, med eleganse, når hun endelig bestemmer seg for å lære det. Akkurat som de voksne, vil de små få en god dose av hennes muntre optimisme og frittalende bemerkninger. Hvis de overlever hennes direkte likefremhet, vil de vokse opp og tenke at hun er den kuleste storesøster en unge noensinne kunne ha. Hun vil lese morsomme historier med lykkelig slutt for dem og ta dem med på plutselige, impulsive turer i skogen for å lete etter de tre bjørnene. (Hun tror sånn halvveis at de skjuler seg der selv.) Barna hennes vil trolig være godt kledd, men ikke overdrevent så, og oppføre seg pent. Hvis de plukker opp noen ukonvensjonelle triks fra henne, som å lage gardiner med fotavtrykk ved å gå barbeint inn gul maling og deretter vandre over stoffer på gulvet, har du i hvert fall ikke oppdratt en familie av konformister. Hennes ærlighet sette sitt preg på personlighetene deres. Hvis de ikke finner de tre bjørnene etter et grundig søk under alle grantrærne, vil hun antagelig be dem glemme det og si at det er en bløff. Men hun vil ha lett først. Barnet som skrev til redaktøren av Dagbladet for å spørre om julenissen virkelig finnes, bare måtte være født i Skytten eller ha månen eller ascendanten der. Det barnet oppdrar sannsynligvis sine barn på samme ærlige, idealistiske vis. Jupiters mødre kan ha å se en tendens til å være litt slappe med disiplin bortsett fra når de er slitne eller sinte. Det er feil tid for avstraffelser.

Du vil ha en nydelig vertinne. Ingen underholder som elegant som en kvinne født i Skytten, ikke engang hennes søstre i Løven, som ikke er noen sinker i sosial sammenheng. Det er en kvalitet ved hennes solfylte, utadvendte vennlighet som gjør at folk føler seg ekte velkommen – fra søppeltømmeren til sjefen din. En Skytte bryter isen umiddelbart selv på de stiveste tilstelninger, selv om hun kan heve noen øyebryn også.

Så lenge du lar henne få være en selvstendig tenker og ikke får henne til å føle seg fastbundet, vil din optimistiske skyttepike gi deg en tredobbel bonus: hennes lojalitet, tillit og hengivenhet. Disse tre er uatskillelige, for når hun gir sin kjærlighet, følger vennskapet hennes automatisk med på kjøpet.

Jupiters kvinner er uhelbredelige idealister. Og dette er en hemmelighet hun kanskje aldri fortalt deg: Hun ble forelsket i deg for mange år siden, da hun var lita jente, og ønsket seg under stjerneskuddet å finne noen som kunne dele hennes ærlig hjerte. Det var mange ganger hun trodde hun hadde funnet deg og ble skuffet. Men da du endelig kom, visste hun det med en gang, fordi du var en øm klovn med dine egne drømmer, og du tok henne i hånden og viste henne veien til stjernene.

rss
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail