Personlig horoskop – kr 199

Les mer

Kjærlighets-horoskop kr 149

Les mer

Stjernetegn

Steinbukken

capricorn

22. desember til og med 20. januar

Hvordan gjenkjenne STEINBUKKEN

Det er ikke noen enkel øvelse å få tak på Steinbukkens karakter. Du vil lære deg å gjenkjenne dette stjernetegnet, men du trenger litt trening. Studér den stille edderkoppen i hjørnet. Den har ikke en sjanse mot de raske, flygende insektene. Men de blir fanget i det lurt utpønskede nettet hans – og edderkoppen vinner. Husk Æsops trege skilpadde, som på humoristisk vis tuslet langsomt gjennom løpet. Den hadde ikke en sjanse mot den hurtige, dyktige haren. Men den flyktige haren løper i alle retninger og glemmer målet – og skilpadden vinner. Observer geita, som langsomt forserer fjellsiden. Den har ikke en sjanse mot strategien til de smartere menneskene som forfølger den. Men jegerne sakker akterut mens den utholdende geita klatrer målbevisst fra knaus til knaus på de spesialtilpassede hovene sine – og geita vinner.

Studér deretter en Steinbukk. Hvor finner du ham? Omtrent hvor som helst hvor det finnes muligheter for avansement eller forbedring. Hvor som helst hvor han kan få en fordel og fremme sine hemmelige ambisjoner. Prøv en sosial sammenkomst. Steinbukken er ikke den sorgløse partytypen, men den geita vi ser etter liker å klatre både sosialt og langs fjellvegger. Velg ut en blandet gruppe, fortrinnsvis i det høyere inntektssjiktet. Du kan også prøve det midtre inntektssjiktet, men jo lavere du går, desto mindre sjanse har du til å finne en Steinbukk. Han vil sannsynligvis ikke ha en lampeskjerm på hodet, steppe eller påkalle oppmerksomhet til seg selv på noen måte, han vil være den beundrende tilskueren i bakgrunnen. Det kan godt være du ikke engang legger merke til ham i begynnelsen der han stille og rolig ser på alle de prangende, selvhevdende, sjarmerende, aggressive og strålende personlighetene rundt seg. Alle i gruppen vil se ut til å være førsteklasses utstyrt for konkurransen – en hvilken som helst konkurranse. Mange av dem bløffer, noen av dem er redde, men de tar seg alle ut på sitt beste, og Steinbukken synes ikke å ha en sjanse mot dem. Likevel vil han vinne.

For et par år siden besøkte jeg bokhandelen til en astrolog i Oslo. Mens jeg ubekymret overøste ham med visdomsord og uønskede råd om hvilke bøker han burde tilby, og diskuterte astrologisk teori med ham, lærte jeg at han var en Steinbukk, og han lærte at jeg var en Vær. Jeg var fornøyd med meg selv da jeg tippet jeg riktig ascendant for ham og snakket og beveget meg stadig raskere og syntes å dominere rommet. Da jeg dro, ga han meg et sjarmerende, mykt smil, og sa noe morsomt med sin fascinerende, ungarske aksent. Han sa: «Steinkbukken vil alltid seire over Væren. Geita vil vinne over saubukken. »Det ble sagt i en lett tone, men det var liten tvil om at han mente det. Utenfor bokhandelen lo jeg. «For en innbilskhet» tenkte jeg. «Ingen kan overvinne en dobbelt Vær.» Vet du hva? Når jeg ikke kan finne enkelte bøker jeg trenger, som har vært ute av trykk siden Noah bygget arken, kommer Steinkbukken opp med dem. Gradvis har jeg blitt tvunget til å gi ham respekt for hans overlegenhet. Og nå skriver jeg at hans stjernetegn har kvaliteter jeg misunner, men ikke har. Ser du? Steinbukken vant.

En annen innrømmelse. Som Vær hater jeg å bli fortalt hva jeg skal gjøre. Ingen forfatter i Væren kan akseptere å ha noen til redigere arbeidet sitt. Nylig ble det antydet at en kvinnelig Steinbukk kunne gå over en del materiale jeg hadde skrevet. Jeg ble rasende. Utad lot jeg som jeg var enig, men i hemmelighet bestemte jeg meg for at hun ikke skulle få endre et eneste ord av mitt geniale produkt. Jeg ville bare late som jeg gikk med på det. Hun kom med sine forslag rolig, nesten sjenert, og mot min vilje så jeg bare altfor tydelig hvor intelligente de var. Hvorfor hadde ikke jeg tenkt på å stryke det uttrykket og bytte ut det ordet selv? Etter at jeg motvillig fulgte hennes forslag til punkt og prikke, var forbedringen i teksten smertelig åpenbar. Steinbukken vant igjen.

Jeg har omsider fått mitt aggressive Vær-hode med på at det ikke nytter å bekjempe dem. Du kan like godt gjøre det samme. Stakkars den overstrømmende selgeren som får øye på en uunnselig Steinbukk og tenker: «Denne fyren er en lett match. Jeg kan selge ham Blindleia.» Han har mye å lære.

Siden geita umerkelig innlemmes i gruppen, der han ubevisst skjuler seg i bakgrunnen, er det ikke alltid lett å gjenkjenne de fysiske egenskapene til dette stjernetegnet. Steinbukker kan være tettvokste og muskuløse, tynn og langlemmede eller lubne og myke. Men uansett hvordan kroppen er formet, vil geita gi inntrykk av å sitte fast på stedet, inntil han bestemmer seg til å flytte til et annet sted. Vanligvis vil Satums mennesker ha rett, tynt, mørkt hår, mørke, sterke øyne, og mørk, olivenfarget eller brun hud. Du vil finne Steinbukker med krøllete, blondt hår og blå øyne, men se nøye på dem. Helt ærlig, ser de ikke egentlig ut som om de burde ha blitt født med mørkt hår, øyne og hud? Det er en ømtålig punkt, men velbegrunnet. Ta Marlene Dietrich, for eksempel. Porselensfarget hud, grønne øyne og silkemykt, blondt hår. Se en gang til. Observer hennes rolige, bevisste handlinger. Lytt til hennes dype, hese stemme. Husk hennes legendariske, tøffe forretningssans og jordnære ambisjoner. Er ikke dette mer synonymt med bildet på en jevn, pålitelig brunette? Hvis du behersker denne spissfindigheten, vil du aldri bli lurt av utseendet til en Steinbukken.

Det er alltid en svak aura av melankoli og alvorlighet rundt Saturns personlighet. Ingen av dem vil noen gang helt unnslippe Saturns innflytelse av streng disiplin og selvfornektelse. Mange Steinbukker har sterke føtter og fornuftig sko. De har flinke hender, og jevne, beroligende stemmer – og du vil sannsynligvis få merke en mildhet som smigrer og overtaler deg. Steinbukker kan både se ut og oppføre seg like lite truende som en dundyne, men de er like tøffe som en lofotfisker. De jobber ivei uten pause, nådeløst, og klarer å fordøye fornærmelser, stress, skuffelser og plikter så rolig som geitebukken fordøyer rustne bokser, glasskår og papp. Som ham har de mager av jern og farlige horn. Mens de sorgløse og utadvendte sprer energien sin hit og dit, viker Steinbukkene aldri en tomme til venstre eller høyre. De følger stien oppover jevnt og trutt med rotfesteet tro på at det opptråkkede sporet er trygt, og fulle av forakt for de fristende snarveiene som de vet er fulle av fallgruber.

Steinbukker føler en enorm beundring for dem som har gått foran dem til toppen av fjellet, og som har bestemt reglene for turen. De oppvarter suksess, de respekterer myndighet og de ærer tradisjoner. Mange energiske, impulsive mennesker ser på dem som snobbete og pripne. Geita kunne tilsvarende kalle sine kritikere ugjennomtenkte og tåpelige, men vanligvis er han altfor lur til å skape seg unødige fiender ved å tillate seg slikt selvforsvar. De som styres av Saturn bøyer seg. De er enige. De tilpasser seg. Eller ser de bare ut til å gjøre det? Steinbukken lar andre gå foran seg, men han kommer ofte først frem, stikk i strid med all logikk. Han er nøye med å unngå hindringer og skarpe steiner. Ikke rart han sjelden snubler. Øynene hans er ikke festet på stjernene. Han holder blikket festet fremover og føttene godt plantet på jorda. Sjalusi, lidenskap, impuls, sinne, lettsindighet, bortkastet tid, latskap, uforsiktighet – er alle hindringer. La andre snuble og falle over dem. Ikke Steinbukken. Han kan kaste et kjapt blikk bak seg i medlidenhet med de som feiler, eller i takknemlighet for tidligere råd og vink, men han vil snart fortsette sin jevne, oppadgående klatretur helt til målet er nådd.

Det finnes Steinbukker som er deilig romantiske – som ser det merkelige lyset fra månen og de strålende fargene fra sommerfuglvingen. Men de vil ikke la følelser komme i veien for fakta. Ikke hvis de er typiske Saturn-folk. Hvis Steinbukken skriver et nydelig dikt, fullt av fantasi og drømmer, vil temaet være gjennomtenkt og tegnsettingen korrekt. Diktet vil komme til poenget, og følelsene vil aldri få lov til å ta overhånd. Ikke tross konvensjoner hvis du vil ha respekt fra geita. Selv de mest vågale, og de utgjør et fåtall, vil som et minimum holde seg innenfor yttergrensene for sosiale konvensjoner. Offentlige scener og rå, naken, ukontrollert lidenskap setter dem i forlegenhet.

Bare en og annen tilfeldig Steinbukk vil glemme å skjule sine ambisjoner og nekte å jobbe med mindre han er sjef. Da blir han en sta geitebukk som insisterer på å starte på toppen av rangstigen, hvor han føler han hører hjemme. Naturligvis vil en slik holdning skape en dyster, pessimistisk, kald og egoistisk person som er umulig å tilfredsstille. Men litt motgang vil vanligvis være nok til å få ham på rett vei.

Unge Steinbukker er vanligvis mer tilfreds enn eldre Steinbukker, og det er en god grunn for det. Nesten på kinesisk vis tilber Saturn-styrte ungdommer forbedre og eldre. Respekt for visdom som kommer med alder og erfaring er inngrodd i Saturns natur. Når de blir eldre og de «ærverdige forfedre» og eldre er borte, kan de ville handlingene til den moderne generasjonen skremme og forvirre de konservative geitene. De går rundt og sier «Tsk, tsk!», rister på hodet og mumler om gode, gamle dager. Heldigvis vil en respektabel andel av dem tilpasse seg utfordringen. Det varmer hjertet å se en gråhåret Steinbukk skravle muntert med ungdommen, mens han for første gang opplever gleden av den barndommen han gikk glipp av som seriøs unggutt. Eldre Steinbukker oppfører seg enten som frustrerte sylteagurker eller de hopper rundt og danser salsa. Et par av dem blir på ubehagelig vis fanget i midten og gliser med undertrykt spenning mens de sitter på sidelinjen og tramper i takt med musikken, men vil aldri helt samle mot til å hoppe på karusellen.

Du vil sjelden finne den rette, velformede steinbukknesen fordypet i andres saker eller Saturns tunge siklende etter sladder. Hvis stjernetegnet er kombinert med negativ innflytelse fra Tvilling eller Fisk, kan de være litt skravlete, men normalt de er tilfreds med å passe sine egne saker. De vil ikke ofte dele ut uønskede råd, men når du bevisst søker deres praktiske visdom, vil de ikke nøle med å gi råd med skarpe overtoner. De vil forvente deg at du følger det, også. Steinbukken har lært seg å takle plikt og ansvar og å tolerere frustrasjon. Hvis du ikke kan følge hans eksempel, vil han kaste bort liten tid på å prøve å lære deg det og tillater deg bare et snev av sympati.

Du kan lese at Steinbukkene gifter seg for penger eller sosial posisjon. Det er en overdrivelse, men jeg vil si at det var uten tvil en Steinbukken som bemerket: «Det er like lett å forelske seg i dirigenten som det er å ha en affære med annenfiolinen.» Den praktiske geita hopper sjelden inn i forretninger eller ekteskap med mindre han er forberedt økonomisk på førstnevnte og følelsesmessig på sistnevnte. Disse menneskene vil gjøre merkelige ting for sikkerhet. Alderdommen er stadig i Saturns tanker. Selv de unge Steinbukkene vil instinktivt like å besøke onkel Rolf eller tante Trude. Tross alt kan det hende at de kjære slektningene har noen obligasjoner eller litt eiendom, foruten det faktum at de er behagelige og kjente. Det bør jo absolutt unngås as formuen går til kanarifuglen. Du synes kanskje at en slik holdning er kald og beregnende, men for Steinbukken er det fornuftig. Mulighetene trenger aldri å banke to ganger på geitas dør. Han vil høre den første bankingen. Faktisk har han stått lent mot døren, lyttet og ventet på den.

I barndommen har Steinbukkene en tendens til å være svakere og mer sykelige enn andre ungdommer, men både styrke og motstand mot sykdom øker med alderen. Det edruelige, rolige vesenet til en typisk geit gir ham utrolig utholdenhet og slikt potensiale for overlevelse at det ikke er uvanlig at han lever lenger enn til de hundre. Saturns mennesker bør kunne holde seg unna leger og sykehus, men de gjør ikke det fordi frykt, usikkerhet, bekymring og tungsinn er dødeligere enn bakterier. Ikke noe sunt kosthold, omhyggelige vaner eller sta motstand mot sykdom kan overvinne faren ved pessimisme. Steinbukker som ønsker å unngå sykdom, bør skaffe seg rikelig med utendørs trening, og utvikle en mer positiv, utadvendt personlighet. Den friske luften på landet og den ferske brisen av toleranse vil gjøre underverker forSaturns helbred. Nesten alle geiter av begge kjønn har sensitiv hud. Det kan være nervøse utslett, allergier, ruhet og avflaking, noen aparte svetteforekomster, forstørrede porer eller kviser. Magelidelser som stammer fra mat de ikke tåler eller psykiske lideler er felles. Benbrudd i armer og ben kan forekomme. Kneskål, ledd og ben er sårbare områder, og psykosomatiske lammelser, alvorlig hodepine og nyreinfeksjoner er også frukter av Saturns melankoli.

De vil enten ha vakre, hvite, sterke tenner – eller konstante problemer med forfall og kontinuerlige besøk hos tannlegen, det ene eller det andre. Generelt sett, hvis de unngår de vedvarende sykdommene som forårsakes av gjenstridige depresjoner, er Steinbukkenes utholdenhet bemerkelsesverdig. Men det er ikke morsomt å være den siste bladet på treet hvis du lider av gikt og revmatisme. Geita må søke sollys og le av regnet for å holde seg frisk.

Han har slik et sjenert, søtt vesen, kanskje litt sta, men på en forsiktig måte. Han virker så ufarlig. For en sikker person å stole på og betro seg til – som han bygger opp egoet ditt. Hvem kunne gjøre ham vondt eller mistenke ham for å ha ambisjoner? I mellomtiden bruker Steinbukken dine egne svakheter, forfengeligheter og misunnelser til å bygge seg selv opp. Han er nyttig og til slutt så uunnværlig at du ber ham ta over tømmene. Deretter vil han diskret ta ledelsen fra hjørnet, mens han beskjedent trekker i trådene. Geita undertrykker sitt eget ego for å oppnå det han virkelig drømmer om – posisjonen som virkelig leder. Med vennlig, men streng, forsiktig visdom vokter han fortiden fra forsømmelse og nåtiden fra forvirring, slik at du trygt kan bygge fremtiden.

Han trenger ikke å lede toget med et stort korps. Hantillatelse at toget kan gå og planlegger sin rute fra bak kulissene. Alle de dristige trapesaktene trenger Steinbukkens sterke, trygge nett når de feilberegner og faller. Det svarte og marineblås disiplin og formalitet – Det solide og praktiske brune – det mørkegrønnes dype og ærlige drømmer – disse utgjør de stille fargene i Steinbukkens varige regnbue. Gå sakte gjennom hans tause skog med myk mose som et teppe i skogbunnen og klatrende eføy – og søk Saturns åtte skjulte skatter. Strålende, røde rubiner ligger begravet under Steinbukkens klatrende eføy. Bli der – og oppdag den evige skjønnheten til den rene, glatte onyxen. Steinbukkens bly er solid, og Steinbukkens kull bygger varig ild.

rss
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail