Personlig horoskop – kr 199

Les mer

Kjærlighets-horoskop kr 149

Les mer

Stjernetegn

Den mannlige Steinbukken

Han har bygd en murvegg rundt seg. Han er sjenert, men han er sterk og tøff. Han er hyggelig, men han er voldsomt ambisiøs. Som den legendariske, stille, jordnære cowboyen ser steinbukkmannen ut til å foretrekke å være alene. Men han gjør ikke det. Ikke egentlig.

I all hemmelighet lengter Steinbukken etter smiger. Han vil gjerne begeistre publikum på en flygende trapes. I sin drømmeverden er geita en uhelbredelig romantiker, men Saturn holder hans vesen under kontroll. Disiplinens strenge planet krever rolig fremferd, praktiske tiltak og alvorlige intensjoner. Dette er hans kors, og det er ofte tungt å bære. Noen ganger vil han dekke sin frustrasjon med en brysk væremåte, og noen ganger vil han overraske deg med uventede og upassende humor, som alltid vil ha en ironisk og tøysete snert. Men det er ofte den morsomste humoren, og Steinbukker kan være riktig så festlige når de tørrvittig sjonglerer sine vitser.

Hvis du vender en rolig, pålitelig steinbukkmann med innsiden ut, vil du finne en lykkelig, mild drømmer som lengter etter fri vind i håret og som finner den søte duften av komplimenter berusende – som hungrer etter spenning og tørster etter eventyr. Bare noen få utvalgte greier å slippe ut denne ensomme sjelen fra fengselet.

Stjernetegn kan være fantastisk nyttige hvis du er tilbøyelig til å dømme en bok etter omslaget. Her tenkte du at en steinbukkfyr ville være en god grunnskolelærer, men en elendig elsker. Du hadde nesten  bestemt deg for at han heller ville bli president enn din mann. Han fremstod som en mann som heller vil se sitt navn trykket i den sosiale kalenderen enn i din dagbok. Nå oppdager du at han har et hjerte like varmt og vennlig som koselige peisild på en vinterkveld. Jeg vet det er forlokkende, men vent et øyeblikk før du kaster deg over ham for å gi ham en stor bjørneklem og forventer at han skal fly deg til månen. De overraskelsene jeg nettopp har beskrevet er en del av hans indre natur. Han vil bli begeistret og imponert hvis du gjetter at de er der, men indre natur betyr bare det – indre natur. Det er mulig at han aldri vil aldri slippe fri alle de florlette drømmene om uforsiktig beruselse og la dem løpe  løpsk. Bare nok til at du vet at de er der inni ham. Det er nok. Ikke forvent at Steinbukken din skal løpe barbent gjennom smørblomstene. Du kan ikke endre hans grunnleggende saturn-personlighet.

Det du imidlertid kan gjøre er å le av hundehvalpfortellingene hans til han føler seg modig nok til å fortelle mer sofistikerte historier. Du kan hinte om at du tror det er finnes glødende varme under hans konservative ytre inntil han har tillit nok til å la en flamme eller to slippe fri. Du kan fortelle ham at du synes hans drømmer er mer fargerike, fordi ingen drøm er så strålende som den som faktisk foregår, slik at han oppfordres til å skape flere av dem. En dag vil han nå toppen av sitt eget fjell, og du vil være der ved siden av ham, mektige stolt av din målbevisste  geit – og mektige glad for at du trodde på hans praktiske drømmer.

Steinbukker later som de kan leve uten komplimenter, og måten de oppfører seg når de mottar noen er ganske overbevisende. Har du noen gang sagt noe hyggelig til din steinbukkmann og se det prelle av på det uttrykksløse ansiktet hans? Ikke hiss deg opp. Bare fordi geita er så flink til å lure seg selv, betyr ikke det at du må la deg lure også. Egentlig trenger han desperat å bli fortalt at han er god, flink, kjekk, tiltrekkende og interessant, men siden hansjelden gir uttrykk for sine behov, får han få orkideer. Følgelig kan han være litt rusten, og vil ikke vite helt hva han skal gjøre når noen åpenlyst beundrer ham, så han dekker sin forlegenhet ved å slå av en spøk eller ignorere det, en reaksjon som kan få folk til å bestemme seg for å aldri ta sjansen på å smigre det pokerfjeset igjen. Det er opprettet et inntrykket av at han hater komplimenter, så han får enda færre. Det er en ond sirkel. Kanskje er det din skyld mer enn hans. Neste gang du gir Steinbukken en verbal bukett, se på ørene hans. Ser du hvor rosa de er? Se du et svakt glimt i øyet og hvordan nesen vibrerer aldri så lite? Han er så fornøyd som lørdagsdrammen. Bare fordi han ikke kan danse salsa eller rulle i gresset som Løven, betyr ikke det at han ikke er dypt lykkelig og 30 cm høyere. Han trenger å bli sett som virkelig fine fyren han er. Hans vesen og stjernetegn avholder ham fra å reklamere. Du må være medierådgiveren hans.

Denne mannen er har hva gartnerne kaller en sen blomstringstid. Han er så alvorlig som en ugle i sin ungdom, men han vil slappe av etter hvert som han modnes, og er han en typisk Steinbukk, kan han ende opp med å både se ut og oppføre seg yngst i omgangskretsen. Det er et poeng vel verdt å ta med seg. Med andre menn må du tåle overfladisk dumskap i årevis for deretter å se frem til en prippen alderdom. Med en Steinbukk kan det være at entusiasmen din blir litt kvalt i starten, men tenk hva du har å se frem til! Din steinbukkelsker vil ikke rømme til Paris med deg i begynnelsen av kjærlighetsforholdet, men han kan kanskje ta deg for å se Taj Mahal i måneskinn førti eller femti år senere, når andre menn klager over knirkende ledd. Det er ingen dårlig erstatning. Hvis du er typen som liker å spise deg mett under forretten, for deretter å pliktskyldigst forsyne deg med noen grønnsaker, er han ikke rett mann for deg. En kjærlighetsaffære med en steinbukkmann, forutsatt at det ender i ekteskap, er som å få desserten til slutt, der den hører hjemme.

Naturligvis kan Steinbukkens omvendte aldringsprosess få deg til å tenke at trofasthet kan bli et tema. Det blir det. Det er tilfelle at du vil ha liten grunn til å  bekymre deg for at geitebukken din skal dyppe lanken mens forelskelsen er ung og blomstrende. Det er også tilfelle at han kan foreta et par krumspring etter som han blir eldre. Likevel, på tross av det, er det større sjanse for at han vil holde seg trofast enn de fleste andre stjernetegn, fordi steinbukkmannen praktisk talt brenner røkelse på familiens alter. På tross av de mindre utskeielsene han kan se for seg når den sene blomstringen starter, vil de aldri erstatte peisen hjemme, barna og deg. Han er nesten ærbødig med hensyn til familiebånd. Disse inkluderer familien han har skapt med deg og hans egen familie, som han har vært hengiven overfor siden barndommen.

Det vil ikke være tilrådelig å fornærme hans mor eller være kjølig mot broren. Vær forberedt på å elske dine svigerforeldre, selv om de er omtrent like elskelige som stikkende kaktus. Ikke bare vil han forsvare dem, men hvis du lar spliden slå rot, kan belastningen ved å velge mellom lojaliteten til to familier gjøre ham gretten og dyster. (Hvis det er noe i denne verden du ikke vil, er det gjøre en Steinbukk gretten og dyster.)

Du kan støte på en Steinbukk som føler åpen forakt for sine slektninger eller som bittert har kuttet familiebåndene og aldri sett seg tilbake – men skraper du i overflaten av denne uavhengigheten, vil du finne et dypt, følelsesmessig sår i fortiden som har forårsaket denne atypiske oppførselen. Mange steinbukkmenn bor hjemme lenge etter den alderen da vennene deres har forlatt redet og koser seg i en ungkarsleilighet. j De forelsker seg vanligvis senere enn de fleste andre også – og de sjelden gifte seg før de har funnet seg en karriere.

Med et øye for stamtavle og perfeksjon, vil de se seg rundt ganske nøye. Geita vil plukke ei jente som vil bli en god mor. Så må hun være en god kokk og husholderske. Dernest vil hun måtte kle seg godt for å imponere hans forretningsforbindelser og venner, og helst være ha hakket bedre bakgrunn, oppførsel, stamtavle og intelligens.  Det aller siste han vil gjøre er å ta en rask for å se om hun er vakker eller appellerer til hans fysiske sanser. Du skjønner med en gang at det ikke er noen stor sak og håret ditt er fett, parfymeflasken er tom eller at Miss Universe ikke er grønn av misunnelse over bena dine. Bare grav i kofferten etter stamtavlen og vis ham familien Sabel. Ta med moren til lunsj en gang i uken, og la ham se hvor flink du er med penger. Invitér dine fire år gamle søster med på neste date. Hvis du er enebarn, leie en nabounge. Tørk den lille nesen forsiktig og ofte med et skikkelig linlommetørkle, snakke om at du ønsker å bidra til en veldedig organisasjon, rusle rolig, si noen setninger på fransk og sukk lengselsfullt når du ser en baby i en vogn. Pass på å respektere faren hans som den klokeste mannen du noensinne har møtt og kom med tilfeldige referanser til din tremenning som hjalp Olav Thon å bygge sitt imperium – eller bestefaren din som var motstandsmann under krigen. Hvis du er pen, så meget bedre. Men glamour vil aldri erstatte det afghanske teppet du heklet til hans kusine Malin. Jeg kan nesten love deg at han aldri vil gifte seg med deg hvis du ikke når opp i inspeksjonen hos familien hans. Det finnes unntak, selvfølgelig, men de er så sjeldne at det ville være direkte uforsvarlig å gamble på at din Steinbukk er ett av dem.

Etter at familien hans har fridd, eller snarere han har fridd, sett ned foten. Bestemt. Fortell ham at du elsker familien hans, men det er hans seng og bord du har valgt å dele. Ellers vil du tilbringe mang en lørdag kveld med å matlage mat til hans onkel Rolf eller med å hjelp lillesøsteren hans gjennom de vanskelige ungdomsårene.

Siden Steinbukker alltid er litt nervøse i nærheten av det motsatte kjønn, vil noen av dem komme med klønete hint om vågede situasjoner, rote med forsøk på insinuasjon, eller fremstå som grove, tøffe og ufølsomme. Det er bare hans måte å være en av gutta på, en vanlig metode for å skjule forlegenhet og nysgjerrighet på de sensuelle lidenskapene til mer aggressive mennesker. Aldri la deg ledes til å tro at han vil du skal være Bonnie for hans Clyde. Du er ikke Mae West eller cowboy-Laila. Du er en dame, og ikke glem det. Han kan kaste et stjålent, interessert blikk på en eskortepike, men hun er definitivt ikke den typen han gifter seg med. Dette kan høres ut som råd fra din ugifte tante Borghild, men hvis du tror det er gammeldags, gå og ta på deg den bittelille bikinien og den grønne maskaraen din – dynk deg i parfyme og kyss ham offentlig. Du kan fortsatt komme til å langs kirkegulvet med hvitt slør, men det blir ikke ved siden av en brudgom fra Saturn.

En diktsamling vil være en fin gave til steinbukkmannen din, jo mer romantisk desto bedre. Hvis du ikke begynner å lære ham opp tidlig i kunsten å vise følelser, kan du bli en godt forsørget kone, både beundret og høyt verdsatt – med en kjærlig mann – men samtidig følelsesmessig utsultet. Og da vil det ikke nytte å klage på at han aldri forteller deg at han elsker deg. Han vil bare se på deg i såret uskyldighet eller brummende avsky (avhengig av hvor sterk Saturn var da han ble født), og tålmodig forklare at «du er sprø. Jeg husker tydelig at jeg fortalte deg at jeg elsket deg da jeg ga deg forlovelsesringen og så på nytt da lille Edvard ble født. »

Han mener du bør vite hva han føler for deg siden han forsørger deg og gir deg æren av å bære frem hans barn, vaske gulvene hans og pusse trofeene. For Steinbukken er sentimentale muntlige erklæringer oversukring av den romantiske punsjene. Han kan komme til å spørre: «Hva vil du ha, George Clooney?» Det er her du bør svare et rungende «ja». Det kan skremme ham litt. Han vil ikke bli George Clooney, men han kan bli sjokkert nok til å innse at et lavt «kjære deg» nå og daikke vil skade hans maskulinitet.

Som far vil han være Far – selve legemliggjøringen av ordet. Han vil alltid sitte ved enden av bordet, og det gjelder også  ved piknik. Selv om han ender opp med å sitte på brennesler, nær maurtua, på papirduken spredt under trærne – stedet hvor steinbukkpappa sitter, er ved enden av bordet. Han vil kreve respekt og lydighet, og han vil insistere på rutine og disiplin. Men han vil gjøre gjengjeld med ekte hengivenhet og selv gjøre offer, og sannsynligvis si ja til store, glade bursdagsfeiringer og en riktig god jul. Steinbukkfedre vil høyst sannsynlig ikke skjemme bort barna. Han vil se til at de går til tannlegen og gjøre leksene sine, med noen reprimander når det er nødvendig. Hans egen sans for orden og pålitelighet vil bli ettertrykkelig formidlet. Det vil absolutt ikke skade de unge, selv om det kan ta bort litt av futten. Minn ham om at det å være foreldre skal være gøy så vel som et stort ansvar. Tenk på ham som en far fra Charles Dickens. Lær barna å gi ham stor godnattkos og oppmuntre ham til å ta dem for å spille ball, fiske eller bade. Hvis han er litt streng, husk at de vil tjene på det i det lange løp, så lenge han ikke overdriver. Når barnebarna spretter på kneet hans, vil han bli sjokkerende ettergivende. Steinbukk-bestefedre er gode barnevakter.

Jeg vet til og med om en som går på rulleskøyter rundt blokka med barnebarnet sitt.

En steinbukkmann vil sjelden gifte seg i all hast og angre når han får tid. Han er mer tilbøyelig til å ta seg tid med å gifte seg og angre i all hast. De fleste Steinbukk-ekteskap er solide, men hvis geita gjør en feil, vil han gå brått gå sin vei og kona vil ikke få en ny sjanse. Steinbukken avskyr skilsmisse, så det vil ikke skje ofte, men når det gjør det, er det endelig. For å si det direkte, da har han fått nok – han har fått nok.

Din Saturn-mann kan lage en tidsplan for elskov, sammen med handleturer, korrespondanse, regninger, museumsbesøk eller å rengjøre geværet og pokalene. Det kan virke kaldt og usentimentalt, men husk at den praktiske Steinbukken er interessert i den fysiske delen av kjærligheten lenge etter at andre ektemenn tyr til poesi for å uttrykke sine følelser. Med litt tolkning blir det nøyaktig hva jeg sa tilbake i begynnelsen. Desserten til slutt. Etter at han har gått av med pensjon, vil han ha mer tid til å utvikle sin hengivenhet. Det er bedre enn forsikring. Og du vil ha forsikring også med en steinbukkmann – forsikring mot en regnværsdag, forsikring mot ensomhet og forsikring mot slagene fra en skitten, stygg verden. Enhver fornuftig kvinne ser verdien av Saturns hengivenhet. Han vil ikke være en heftig elsker som kurtiserer deg med stjerner i øynene og lidenskapelige, blomstrende taler. Men han vil beskytte deg fra alle dine kvinnelige redsler. Han er en tøff fyr med et mildt hjerte. Han vil hogge veden til det hyggelige bålet og deretter sitte med deg foran det og holde hånden din ømt. Uansett hvor mange grå hår, ekstra kilo eller rynker du får med årene, for ham vil du alltid se ut som jenta som fikk ham til å si «jeg elsker deg.» Når du tenker over det, hvorfor skulle han si det på nytt og på nytt? Når det varer så lenge, holder det med én gang.

rss
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail