Personlig horoskop – kr 199

Les mer

Kjærlighets-horoskop kr 149

Les mer

Stjernetegn

Steinbukken som barn

Hvis du er en sånn som mødre hater fordi du synes alle nyfødte spedbarn ser ut som bittesmå oldinger, prøve å beskrive en steinbukkbaby på denne måten og du vil ikke møte så mye motstand. Bittesmå steinbukker ser ut som miniatyrgeriatrikere. De ser gamle ut i sin ungdom og unge i sin alderdom. Dagens lille, rynkete sviske av et ansikt som ser opp på deg fra vuggen, vil være glatt og rynkefritt når andres ansikter begynner å sagge. Kanskje det har noe å gjøre med det å være født i januar – det gamle året er på vei ut og det nye kommer inn. Denne merkelige ombyttingen minner om det kjente nyttårsbildet av den gamle mannen med bekymringsrynker ved siden av det nye årets ferske, såpeglatte spedbarn.

Hvis du har et steinbukkbarn, vil du raskt nok legge merke til dette avviket. Helt fra han er spedbarn vil den uavhengige lille pjokken forurolige deg litt med sin merkelige modenhet. Du kan for eksempel si noe søtt til ham, slik som «har bittelille duttebassen lyst på en søt og bløt kakebit?», og han vil se på deg med et alvorlig, tankefullt utseende, akkurat som om han lurer på nøyaktig hvor dum du kan bli. Det tar ikke mange slike blikk før en gjennomsnittlig forelder skammer seg for mye til å fortsette med babyspråk.

Steinbukkbarn er viljesterke og sikre i sin smak, men de gjør ikke noe stort oppstyr ut av det. Din lille geitebukk vil ikke få et raserianfall eller dramatisk slå neven i potetmosen, men han vil greie å kommunisere negative reaksjoner ganske tydelig. En mor kan føle seg litt skremt av en steinbukkbaby, men hun kan ikke sette fingeren på den egentlige årsaken. Noe han gjør får henne til å føle seg uvel, han får henne til å føle seg dum og fjollete. La oss være helt ærlige: Han får henne til å føle seg som barnet i stedet for forelderen.

Dette barnet er ikke typen til å vakle eller gi seg over til ønsketenkning. Han kryper eller vagger bevisst bort til det stedet han ønsker å nå. Du får heller følelsen av at han har planlagt alt nøye mens du byttet bleiene, og nå han kommer til å  gjennomføre det. Han er ingenting hvis ikke bestemt. Steinbukker er aldri redde for å gi uttrykk for sine ønsker. Du mottar meldingen tydelig. Så venter de rolig på svaret. Dersom svaret ditt er «nei». Hvis det ikke er noe viktig, vil han trolig akseptere skuffelsen uten tårefylte scener. Hvis det er noe han har bestemt seg for at han virkelig ønsker, vil han oppnå det, på en eller annen måte. Ditt «nei» betyr lite fra eller til. I stedet for å slåss mot det, vil han ignorere det og vente til tiden er inne til han endelig har slitt ned mostanden din og du gi etter.

Etter som han blir eldre, vil steinbukkbarnet begynne å organisere livet sitt etter en rutine. Han kommer til å oppbevare lekene på et bestemt sted og vil bli ganske satt ut hvis du flytter dem eller ødelegger systemet. Hvis han er et typisk barn av Saturn, vil han vanligvis tilpasse seg måltider og pottetider, og han vil ha mindre interesse for barnslige triks eller ungdommelig skøyerstreker enn andre barn. Selv når de er veldig små, vil disse guttene og jentene viser en tydelig preferanse for hjemmet. Den lille geita vil heller dra på piknik med mor og far eller sitte hjemme og lytte til at de voksne snakker, enn å leke utenfor med barn på sin egen alder. Han vil sjelden ha en hel vennegjeng. Det vil trolig være bare noen få nære venner, eller kanskje bare en spesiell venn som han deler hemmeligheter med.

Skolen er sjelden en kamp for unge steinbukkelever. Med mindre han har en motstridende ascendant eller månen stod i et rastløst tegn ved fødselen, vil dette barnet være påfallende ansvarlig når det gjelder lekser. Han vil gå hjem, henge opp jakken og sette seg ned umiddelbart for å gjøre leksene. Hvis han er en ekte Steinbukk, kan han ikke slappe av før pliktene er gjort unna.

Når de er klare for å ha fritid, vil Saturns barn ofte leke at de er voksne. Små steinbukkjenter elsker å kle seg ut i mors klær. Noen ganger vil de foreslå at «du er baby og jeg er mamma», noe som være litt ubehagelig, fordi jentungen er merkelig overbevisende i den motsatte rollen. Du vil føle deg som en komplett tosk der du står i lekegrinden og gurgler mens hun kikker over kanten på de store brillene, iført høye hæler og perler, og sier bestemt: «Nå må du være stille, ellers må du gå til sengs uten kveldsmat.» Du får følelsen av at du helst bør stoppe leken fort, ellers vil hun virkelig sende deg i seng. Noen ganger blir steinbukkbarn lekeforeldre for små kjæledyr, og de vil ta ansvaret ganske alvorlig. Små steinbukkgutter liker å late som de er lærere, leger, store prosjektingeniører eller pappa. Når din lille sønn tar på seg pappas jakke og plukker opp pipa hans, kan du få det snodigste behov for å be ham kjøre til supermarkedet og ta med noen flere egg – inntil du husker han ikke kan kjøre noe mer komplisert enn en scooter, og han skrubber opp knærne mesteparten av tiden på den. Steinbukkbarn liker også å male eller tegne og lytte til musikk, men de vil ikke kaste bort mange fritimer på meningsløse spill. Ofte vil de bli oppslukt av noe praktisk. Det vil ha en nyttig hensikt, selv om det er en ganske tynn gryteklut eller en komisk ustødig oppbevaringsboks. De bør oppfordres til å leke utendørs. De vil ikke oppsøke sol og frisk luft med mye entusiasme, men det er bra for dem, for det blåser vekk dystre, små spindelvev fra Saturn fra de små hodene deres.

Lærere vil som regel finne det behagelig å undervise et steinbukkbarn, men de kan miste tålmodigheten med den langsomme og sta læremetoden. Likevel vil læreren sjelden klage over useriøse dagdrømmer eller forsømmelse av leksene. Disse ungdommene er normalt svært gode elever, etter at de har forstått det grunnleggende. De lærer ikke fort eller briljerer med sin intelligens, men de er grundige og dyktige. Steinbukkens konsentrasjon er ingenting å kimse av. Den vinner premier og får A-er.

Når den vesle geita di har med seg hjem en karakterbok der orden og oppførsel sier at han er lydig, ivrig og pålitelig, men «han er motvillig mot å delta i klassens diskusjoner,» «nekter å lese høyt», «er engstelig, mangler selvtillit og går ikke godt overens med de andre elevene», vil du begynne å bekymre deg for om du har oppdratt en innadvendt bokorm, et håpløst anti-sosialt vesen. Så en dag den lille Steinbukken vil casually nevne at han må være på skolen tidlig for å forberede et møte. «Hva slags møte?» spør du. Svaret vil komme som et sjokk. «Å, fordi jeg er elevrådsleder.» Når du utbryter: «Hvorfor har du ikke sagt det før?», vil han svare med avvisende beskjedenhet, «Jøss, det er ikke så viktig.» Men han vil rødme og være fornøyd. Det er mønsteret for hans voksne liv. Tilsynelatende tregere enn de andre, angivelig dårlig på sosial omgang og hesten med dårligst odds, men han vil forsiktig og uunngåelig ende opp i en lederstilling, når de utadvendte innser at de kan stole på at han tar ansvaret. Steinbukken kan bli satt til å vokte skatten og passe på dokumentene, mens de er av gårde og sosiale leker og drømmer, men han vil ikke føle seg utnyttet. Det han søker, er respekt og autoritet.

En og annen ung Steinbukk vil kjølig sjefe over svakere venner eller søsken med sin sta vilje, som kan bli til barnslig grusomhet, men langt oftere vil steinbukkbarnet underkaste seg mer dominerende stjernetegn. Det kan dermed oppstå et problem med at brødre eller søstre sjefer rundt med den lille geita, og du tror han blir herset med på en urettferdig måte. Ikke bekymre deg. Han kan ta vare på seg selv. Ei lita steinbukkjente jeg kjenner, er helt underdanig overfor sin eldre, mer aggressive søster som er født i Skytten. Med jordtegnenes tålmodighet mottar hun ordre fra mer ildfull personlighet. Hun svarer aldri tilbake eller argumenterer. Men etter en spesielt omfattende hersing, oppdager plutselig den eldre søsteren at skoene, hårbørsten eller favorittgensene er «borte». Det dukker alltid opp til slutt, og ingen i familien har noensinne den fjerneste anelse om hvordan det ble «borte», men i flere uker etterpå er den sjefete søsteren mer hensynsfull. Undervurdér aldri styrken i Steinbukkens selvoppholdelsesdrift. På et eller annet vis blir oddsen utjevnet.

Rundt medlemmer av motsatt kjønn vil små geiter være blyge, men intenst interesserte. Du vil høre bemerkninger som «Gutter er tragiske amøber,» og «jenter er dumme kuer», men de vil bli mystisk begeistret for Valentines Day på skolen og vil sende noen kort undertegnet «Gjett hvem». Når det gjelder romantikk kan ungdommen være smertefull. De trenger oppmuntring og forsiktig behandling når de begynner å date.

Det er en velsignelse å være forelder til et barn født i januar. Med svært få unntak, er det som en gave fra gudene. Med mindre han blir presset for langt – og da kan han si noe direkte grusomt og veldig smertefullt – vil steinbukkungen vanligvis være like så «søt og bløt» som kaken han hater.

Hvis du mangler penger til husleien, kan du alltids låne noen penger fra den fete sparegrisen hans. Han vil være høflig mot de som er eldre og bry seg nesten uten å bli spurt, med unntak av sjeldne perioder av stahet. Han vil organisere sine oppgaver og være seriøs med hensyn til fremtiden, selv om du kanskje må tvinge ham til å skrubbe seg bak ørene. Han vil klamre seg til hjem og familie med ekte hengivenhet, og sjelden vil du lure på hvor han er. Mesteparten av tiden vil han være der rett ved siden av deg og nyte hvert minutt. Han har sine egne lyse, solide og praktiske drømmer. Ikke bekymre deg hvis han ikke liker Tornerose eller Gullhår. Når du blir gammel og grå, og føler at du er fortapt og glemt av den tankeløse yngre generasjonen, vil din sønn eller datter født i Steinbukken oppriktig verdsette din visdom. Han vil være ivrig etter å invitere deg hjem eller til og med la deg bo hos ham. Det er som om den unge Steinbukken sier – på ordentlig denne gangen – «ok, nå skal jeg være mamma (eller pappa), og du være baby. Du tok vare på meg med kjærlighet. Nå vil jeg ta vare på deg.» Det er ingen som dikter opp noe, men Hans Christian Andersen skrev aldri en lykkeligere slutt.

rss
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail