Personlig horoskop – kr 199

Les mer

Kjærlighets-horoskop kr 149

Les mer

Stjernetegn

Steinbukken som sjef

Jeg kjenner en steinbukksjef som er omtrent så typisk for dette stjernetegnet som du finner dem. Han er manager for en berømt artist. Få mennesker vet det. Det finnes ingen prangende skilt med navnet hans, og sladrespaltene skriver ikke saftige historier om aktivitetene hans. Du vil aldri finne ham på forsiden av Dagens Næringsliv, men det kan hende du må gjennom kontroll hos ham før du får mulighet til å promotere ideer overfor hans berømte klient.

Denne geita sitter rolig bak skrivebordet sitt mens han effektivt holder orden på alle løse tråder i det intrikate universet til kjendisen. Oppgavene hans kan omfatte fra å møte artistens slektninger på flyplassen til å kjøpe en yacht eller leie flombelysning til en premiere. Han håndterer rolig sensitive oppgaver som søksmål og skatteproblematikk ved å delegere rett oppgave til rett regnskapsfører eller advokat, og passer på at den verken blir bagatellisert eller overproblematisert. Hans telefonen ringer hele tiden med nødanrop fra andre medlemmer av entouragen, og han vet akkurat hvem som er hvor og hvorfor, og når de kommer tilbake. Han holder fire millioner statistikker i hodet samtidig, inkludert superhemmelig informasjon som journalister ville gi fra seg et øye for å høre, åpningscenen til en tjue år gammel film, billettsalget for en dagsaktuell film og den hurtigste leverandøren av varm pasta med italiensk ostesaus.

Arbeidsdagen hans slutter aldri. Den starter ved daggry, og ved midnatt legger han siste finish på neste dags timeplan. Ofte barberer han seg, dusjer og kler seg på kontoret. De som virkelig vet hva de prater om, vil kunne fortelle deg at det sanne kaos ville bryte løs dersom han noen gang forsvant fra de hektiske omgivelsene. Han ville se helt på bærtur ut på diskotek, og han ser noe ukomfortabel ut på nattklubb, der plikten iblant krever at han må stille og vise pokerfjeset sitt.

Akkurat denne sjefsgeita holder et merkelig fort i en hel etasje i en bygård i Oslo sentrum. I tillegg til de ytre rommene og representasjonslokalene, er det er en satt av stor plass til hans private hule. I ene hjørnet står et stort skrivebord for berget av papir som krever sin daglige oppmerksomhet. Resten av hans private domene er innredet med to store sofaer, flere myke lenestoler, sofabord, tunge gardiner, lamper, bokhyller og myke, polstrede tepper. Han har til og med en spisestue med et bord stort nok til å romme hele Nasjonalteatrets ensemble til lunsj, dekketøyskap, speil, dekketøy, sølvtøy og glass. Veggene er dekket med tapet, og det er flere akvarier med dyr, tropisk fisk langs veggen. Du skulle tro du var hjemme hos noen i stedet for i den travle kontoret til en betydningsfull person.

Og det er akkurat det du er. Siden han må tilbringe så mange timer borte fra hjemmet sitt, tok denne steinbukksjefen det rett og slett bare med seg. Andre ledere kan nyte arbeidslivet og være glad for å komme bort fra hjemmet, men ikke geita. Heimen er hellig. Nesten til enhver tid vil du finne noen av denne Steinbukkens slektninger i nærheten. Familielivet blir aldri skjøvet i bakgrunnen for forretningene.

Siden han er så typisk for saturnsjefene, forteller hans vaner mye om alle ledere født i Steinbukken. Han er en vennlig farsfigur for de som jobber for ham – streng, men rettferdig. Han insisterer på pliktfølelse, og ve den ansatte som glemmer å mate de tropiske fiskene. Han hever sjelden stemmen når han gir beskjeder. Tonen er barsk, men vanligvis rolig, bortsett fra sjeldne i tilfeller når dumhet eller slurvefeil får ham til å rope. Når det skjer, ligner han en skrikende Bjørn Sundquist. Besøkende blir ofte skremt av den alvorlige, formelle væremåten hans, men de ansatte har oppdaget hans gode hjerte, og de vil ikke godta kritikk av ham fra utenforstående – selv om de kan brumme litt seg imellom når han smeller med pisken. Han bjeffer til dem når de tøyser, men han sper på med forhåndslønn når det trengs, og han vil sende sekretærens mor blomster på sykehuset. Han gir sjelden komplimenter eller smiger. Å mumle «ja, det var bra», er omtrent så nær han kommer til skamros. Men han er en sympatisk lytter til de ansattes personlige problemer, og han sørger for at de spiser riktig og har på seg støvler når det regner. Ansatte er som en familie, med steinbukksjefen som det udiskutable familieoverhode.

Han deler ikke ut julebonus slik som julenissen, men han er ikke gjerrig når en ansatt blir sittende fast i Las Vegas på ferie uten billett hjem, eller når den fyren han skjelte ut fredag dukker opp med en legeregning han ikke kan betale uten forskuddslønn. (Når det gjelder Las Vegas, kommer han heller til å kjøpe en returbillett enn å sende kontanter, og den vil være på vanlig turistklasse. Sløsaktighet er ikke en av hans hobbyer.)

Selv om han er barsk, kan han også være forsiktig og engstelig. En kompliment vil gjøre ham rosa om ørene, men han vil sjelden gi til kjenne at han hørte det. Veldedige organisasjoner vil alltid få en donasjon fra ham, og hvis det veldedige formålet er koblet opp mot barn eller eldre, vil han legge på en ekstra null. Han må bli minnet om å hvile og spise lunsj, siden ansvaret får ham til å overse personlige behov. Nå og da han går inn i en mørk, melankolsk tilstand av saturnsk depresjon, lukker døra, stirrer ut av vinduet på den flotte utsikten, og ingen tør å forstyrre ham. Telefonsamtaler settes ikke over,  og kontorets problemer holdes på is inntil depresjon slipper taket. Han kler seg i konservative, mørke farger og diskret stil, og han har et slags bestefarsaktig lommeur som han ofte titter på. Han ser egentlig mer som om han jobber i en traust bank enn for en av de de kuleste artistene i disse überkule tider. Mesteparten av rotet på skrivebordet hans er antikviteter, iblandet falmede bilder av kona, barna og diverse slektninger.

Det er et renskåret bilde av en steinbukksjef. Hvis du bevarer det bildet i tankene, vil du få en ganske god idé om hva du kan forvente fra en hvilken som helst Saturn-leder, inkludert din egen. Hvis han får tid til overs, vil han ikke kaste den bort. Han vil forvente at du gjør det samme. Er sentralbordet stille? Bra. Da vil du vil ha tid til å arkivere. Er timeplanen fri i dag? Flott. Da kan du flytte disse eskene inn på lageret. Ikke bruke kontortid til å lakke neglene hvis du er hans sekretær, og ikke sitt i mobiltelefonen og snakk med dama hvis du er en mannlig ansatt. Saturnsjefen vil materialisere seg ut av tynne lufta som et sint, hevngjerrig spøkelse. Det ville ikke være klokt å la den langhårede broren din med nesering og tatoveringer besøke deg på kontoret. Selv ikke geitas nærmest religiøse hengivenhet overfor familie – både hans egen og din – vil kunne avholde ham fra å heve et konservativt, misbilligende øyenbryn. Kvinnelige ansatte som oser av parfyme og mannlige ansatte som praktiserer golf i konferanserommet vil ikke trives på kontoret til en steinbukksjef. For hans vedkommende er rette plassen for tung parfyme oppi flaska, og rette stedet for putting er på golfbanen (fortrinnsvis den beste banen).

Han er alltid imponert over statusen til de som har nådd noen hakk over ham på rangstigen, så det vil gå godt hjem hos ham dersom du kjenner de som er noe. Hvis du ikke selv har studert juss eller medisin, så sørg i det minste for at du har en tante eller onkel som har gjort det.

Hvis du sørger for at han vet at du besøker din mor hver onsdag eller at du betaler for at din yngre bror kan ta kurs på Bjørknes, er du sikker på å bli forfremmet. Rene negler, pene manerer og perfekt grammatikk er nødvendigheter, og effektivt arbeid uten sutring og klaging er et krav. Aldri bruk kallenavnet hans foran fremmede, og aldri hint et negativt ord om familien hans foran noen. Til jul kan du gi ham et bleknet oljemaleri av Kong Olav som du plukket opp i en antikvitetsbutikk, eller en stein du fant i fjor på Sigrid Undsets Bjerkebæk. Steinbukker akter og ærer historien og fortiden. Bare ikke fortelle ham at du rappet steinen. De verdsetter også skånselløs ærlighet. Å servere ham kaffe vil ikke gi deg ti øre ekstra på lønnsslippen. Men hvis du forstå hans ensomme hjerte, vil du vinne hans tillit. Andre kan se ham som en fast, tøff disiplinær med et hjerte av stein. La ham vite at du ser ham slik han egentlig er: En sjenert og følsom sjel, som i hemmelighet lengter etter å være fri og uformell, men vet at han er lenket til Saturns krav om å adlyde orden, system og autoritet. Da vil han behandle deg som en sønn eller datter. Du vil få ris når du er dårlig og belønning når du er god. Men han vil ikke la deg i stikken når du er i trøbbel eller låse døra når du trenger hjelp. Bare ikke glem å fôre de fullfiskene.

rss
Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail